Valldemossa

Valldemossa is een plaatsje vlakbij de westkust van Mallorca, noordelijk van de grootste stad van het eiland, Palma de Mallorca. Het dorpje ligt in de Musa Vallei te midden van het Tramuntanagebergte, dat zich langs de noordkust van Mallorca uitstrekt. Valldemossa ligt wat meer landinwaarts en is daarmee geen strandvakantie, maar een vakantie in een idyllisch bergdorp te midden van prachtig groene bergtoppen, terrasakkers, karmozijnkleurige huisjes en Balearische sferen. Bezoek Valldemossa voor prachtige uitzichten, heerlijk eten en haar rijke cultuurgeschiedenis.

Authentiek bergdorpje

Valldemossa op Mallorca

Valldemossa ligt in de Musa Vallei, of ook wel Vall de Musa genoemd. Het is onderdeel van het Tramuntanagebergte, dat zich over 80 kilometer langs de westkust van Mallorca uitstrekt. Het zuiden van Spanje, en vooral de Balearische eilanden, hebben historisch gezien veel Islamitische invloeden. In sommige plekken is dit nog heel goed te zien, en vooral op Mallorca met de vele vestingen tegen aanvallen van buitenaf. De Musa Vallei is genoemd naar een Moors overheerser toen dit stuk vanaf 711 voor 300 jaar overheerst werd door de Moren. Valldemossa heeft een voeding rijke bodem en wordt omringd door olijfbomen, eiken en amandelbomen. Het groen maakt het rood van de huizen en smalle, steile straatjes, nog mooier.

De vroege geschiedenis van Valldemossa

Een aantal decennia nadat de Moren door Jaume I uit Mallorca werden verdreven, stichtte de lokale filosoof Ramon Llull in 1276 een klooster net buiten Valldemossa op de huidige plaats van het landgoed Miramar. Het klooster groeide uit tot een magneet voor denkers en monniken, en leidde uiteindelijk tot de eerste drukpers op Mallorca.

Chopin in Valldemossa

Toerisme begon in dit kleine bergdorp halverwege de 19de eeuw, toen de componist Frederic Chopin met zijn geliefde, George Sand, aankwam. De twee huurden een cel van een voormalige monnik, weg van Parijs in de hoop dat dit bergklimaat de gezondheid van Chopin ten goede zou komen. Er wordt echter gezegd dat Chopin tijdens zijn tijd in Valldemossa enkele van zijn mooiste stukken heeft geschreven. Valldemossa is ook de geboorteplaats van een van de belangrijkste heiligen voor de Katholieke Mallorquíns: Catharina Tomás. Zij werd hier in 1531 geboren en stierf in 1574. Bijna elk huis in Valldemossa heeft een plaquette waarin ze haar verzoeken gehoord te geven aan hun gebeden. Haar geboortehuis op Carrer Rectoria 5 is tot heiligdom verklaard.

Wat er te zien is

Het authentieke Valldemossa op Mallorca

De belangrijkste toeristische attractie van Valldemossa is wel het Kartuizerklooster van Valldemossa. Het klooster werd aan het begin van de 14de eeuw gebouwd en diende eerder als paleis van koning Sancho van Mallorca. In 1399 kwam het gebouw in eigendom van de monniken van de kartuizerorde, die het bewoonden tot 1835. Vandaar haar naam. Vandaag ten dag is het een museum en geeft het inzicht in de geschiedenis van Mallorca en het dorpje zelf. Naast het Kartuizerklooster van Valldemossa, is het La Cartuja ook de moeite van een bezoek waard. Het oude klooster van La Cartuja heeft een aantal fascinerende cellen en artefacten. Dit klooster is geschikt voor mensen met een handicap. Ook is er een museum opgericht voor Chopin, het Chopin Museum. Chopin vertrok uit Parijs om de roddels over zijn partner te ontkomen, en had bovendien tuberculose. Hij vertrok echter niet heel lang daarna weer naar Parijs, maar het museum toont de tijd die hij in Valldemossa heeft doorgebracht.

Restaurants en de zondagsmarkt

Met haar smalle en karakterrijke straten, zit het met eten op een terrasje in Valldemossa in elk geval al goed. Als je zin hebt in de Balearische keuken, is het restaurant Ca’n Marió of een goede optie. Voor een fusion van traditioneel Spaanse gerechten en moderne gerechten, is het hotelrestaurant van Hotel Valldemossa een goede keus. Als je meer zin hebt in vis of een paella met garnalen, heeft de haven van het dorpje een goed restaurant, Es Port de Valldemossa. Om voor regio en voor Spanje typische ham, kaas of worsten te kopen, of om te genieten van de marktsfeer, is de markt van het dorpje een aanrader. De markt vindt elke zondagochtend plaats en is een plek om lokale producten van kwaliteit te kopen.

Bereikbaarheid

Er zijn het hele jaar door bussen van Palma de Mallorca naar Sóller die door Valldemossa rijden. De busroute is vrij traag, maar een fantastische manier om het bergachtige gebied van Mallorca te ontdekken. Met de auto is Valldemossa gemakkelijker te bereiken. Met de weg door de tunnel snijd je een stuk van de busroute af, maar mis je inderdaad het schilderachtige landschap van de regio. In de middag vertrekt er vanaf Valldemossa ook een bus naar Andratx, een dorpje westelijk van Palma de Mallorca. Ondanks haar verborgenheid is het dorpje dus goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Wandelen

Wandelen in Valldemossa

De bergen van Tramuntana zijn uitermate geschikt voor een wandelvakantie op Mallorca. Vanaf Valldemossa zijn er een aantal rondtewandelingen te maken. Deze duren tussen de 4,5 en 6 uur. Deze wandelingen zijn middelmatig qua moeilijkheidsgraad. Ook zijn er een aantal wandelingen te doen naar bergdorpen in de buurt. Wandelen naar Deià duurt ongeveer 5 uur en is 11 kilometer. Naar Esporles wandel je in 3,5 uur en die wandeling is nog geen 10 kilometer. Er zijn ook een aantal wandelingen in het lagergelegen gedeelte van de vallei te maken. Combineer dit bijvoorbeeld met een bezoek aan de haven van het dorp.

Festivals in de zomer

Op 28 juli vinden de Festes de la Beata plaats. Tijdens dit festival wordt de belangrijke heilige Catharina Tomás geëerd. Er vindt op deze dag een grote straatoptocht plaats. Hierin wordt een beeltenis van “Beateta”, zoals Catharina Tomás ook wordt genoemd, gedragen en omringd door engelen en rijtuigen versierd met gekleurde linten en bloemen. Ook vindt er eind juli het jaarlijkse Artdemossa plaats. Dit is een groot cultureel event waarin het dorpje haar culturele geschiedenis viert door middel van exposities en optredens. Op 20-25 augustus wordt de patroonheilige van het eiland Mallorca geroemd tijdens de Fiesta de Santo Bartomeu. Hiervoor worden meerdere optredens opgevoerd in de kloostergangen van het oude klooster van Valldemossa, La Cartuja. Dit festival vindt plaats in meerdere dorpen op het eiland. Voor actuele informatie over deze festivals kun je online kijken of naar de informatie op de posters die overal in het dorpje hangen.