Deià, Mallorca

Deià is een plaatsje vlakbij de kust, noordelijk van de grootste stad van het eiland, Palma de Mallorca. Het stadje ligt in een vallei aan de voet van de Puig del Teix, een berg van het Tramuntanagebergte dat zich langs de noordkust van Mallorca uitstrekt. Vanuit Deià is er prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en voor veel mensen is dit het mooiste dorpje van het eiland. Al jarenlang is de plek een magneet voor schrijvers, theatermakers, dichters en schilders. De Britse auteur Helen Walsch gebruikt de omgeving van Deià als inspiratiebron voor haar laatste roman en Andrew Lloyd Webber schreef hier een deel van zijn Broadway musicals.

Deià op Mallorca

Klein, maar gevarieerd

In de karakteristieke straatjes van Deià vind je zowel een restaurant met Michelinster, tot wat kleinere cafés en bars. De plek is een uitermate geschikte basis om vanuit daar de nabijgelegen bergen en heuvels, of kust te bezoeken. Het dorpje biedt met haar adembenemende uitzicht en stenen huizen een sfeervol verblijf. In Deià vind je cultuur, historie en natuur—en een verblijf in Deià zal duidelijk maken waarom juist deze plek op Mallorca kunstenaars en schrijvers heeft aangetrokken en blijft aantrekken.

UNESCO Werelderfgoed

Deià met uitzicht richting de bergen

Het Tramuntanagebergte maakt onderdeel uit van een landschap dat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het gebied van Deià is wat dichter bevolkt dan andere stukken van deze bergrug. Vanwege de minder voedingrijke bodem en weinig regenval, hebben bewoners een uniek agrarisch landschap in dit bergachtige gebied gecreëerd. De omgeving wordt gekenmerkt door akkers op terrassen en een bewateringssysteem met windmolens en dammetjes te midden van voor de Balearen typische boerderijen.

Wandelen in Deià

Naast dit karakteristieke culturele landschap, zijn er vanuit Deià talloze wandelroutes te maken. Dit verschilt van gemakkelijke routes van 5 of 6 kilometer tot wat moeilijkere routes van rond de 12 kilometer. Een van de langere routes brengt je bijvoorbeeld naar het dorpje Sóller, aan de andere kant van het ravijn. Met een keuze uit 63 wandelingen rondom Deià, zijn er in elk geval tal van mogelijkheden voor de outdoorliefhebbers. Van die 63 routes zijn 54 een kortere route en 9 lange afstandswandelpaden.

Levendig centrum

Op het eerste gezicht lijkt Deià daarmee misschien vooral een plek voor rust en aantrekkelijk voor haar unieke culturele omgeving, maar Deià heeft wel degelijk een levendig karakter. Het terras van Café Sa Fonda is bijvoorbeeld een echte aanrader. Na een korte wandeling over prachtige stenen traptreden door het dorpje, ligt daar het café. Geniet hier van livemuziek, sangria en echte Spaanse tapas. Het is niet voor niets een favoriete plek voor veel lokale bewoners. Tegelijkertijd heeft het dorp een restaurant met Michelinster: Es Raco d’es Teix. Waan je in luxe door een diner bij een van Mallorca’s drie restaurants met Michelinster. Uiteraard is er keuze uit allerlei andere cafés, barretje en restaurants, zoals bijvoorbeeld het restaurant Sebastian. Dit was voorheen een oude boerderij, maar is nu omgetoverd tot een modern en stylish restaurant.

Cultuur van Deià

Qua cultuur zijn er ook meerdere opties. Zo is er bijvoorbeeld het Miramarklooster en Sa Foradada, een pittoresk schiereiland met een spectaculair uitkijkpunt. Beide zijn toegankelijk via de weg van Deià naar Valldemossa. Op Sa Foradada kun je Son Marroig bezoeken, het voormalig huis van de aartshertog Lluis Salvador. Deze prachtig geplaatste villa is nu een ingetogen museum met artefacten uit zijn leven. Voor de archeologische geschiedenis van de eilandengroep, is het Deià Archeologisch Museum interessant. Het is gevestigd in een van de oudste gebouwen in het dorp, een omgebouwde molen, en alleen daarom al een bezoek waard.

De stranden

Deià Mallorca met uitzicht op de zee

Met 30 minuten wandelen vanaf het dorp kom je bij het strand van Deià. Cala Deià is een kleine rotsachtige baai met een kiezelstrand en twee strandrestaurants die bekend staan om hun visgerechten. Dit strand is ook te bereiken met de auto. Het andere strand van het dorpje, Lluc Alcari, ligt op 3 kilometer afstand en is alleen te voet of per boot te bereiken. Hier vind je natuurlijke modderbaden, een soort mini-spa, voordat je een duik in Middellandse Zee neemt.