Sóller, Mallorca

De authentieke stad Sóller ligt in het hart van het Tramatuntagebergte—en de vallei waar zij in ligt wordt ook wel de “Vallei van goud” genoemd. Het stadscentrum van Sóller ligt op ongeveer 3 km landinwaarts van de Port de Sóller, het (bijzonder komvormige) havengebied. Sóller is een iets grotere stad in vergelijking met bergdorpjes in de regio als Deià of Valldemossa. Een tram, de historische Tranvía de Sóller, verbindt het havengebied met het stadscentrum. Sóller is een perfecte tussenstop vanaf een van de andere bergdorpjes, of als je op weg bent naar een badplaats. De bijzondere opdeling van stadscentrum en havengebied maken je verblijf hier tot een unieke ervaring.

Sóller en de “Vallei van Goud”

Uitzicht vanuit de trein die naar Sóller gaat

Sóller ligt in het noordwesten van Mallorca en werd rijk dankzij de overvloedige cirtrusoomgaarden in de regio. Dit gebeurde voornamelijk in de 19de eeuw, toen vanuit Port de Sóller een boost in de sinaasappelexport naar Frankrijk ontstond. Veel lokale bewoners verhuisden daarvoor zelfs naar Frankrijk, om later rijk terug te keren. De modernere architectuur van het dorp illustreert die periode van het dorp. Sóller is echter al veel ouder en de eerste tekenen van bewoning dateren uit 5200 jaar voor Christus! De locatie van het dorp, diep in het Tramuntanagebergte, betekende dat de stad geïsoleerd bleef van de rest van Mallorca en van de Romeinse bezetting gespaard bleef.

Moren en Christenen

Piraten waren altijd een gevaar voor de inwoners van Sóller, en dat verklaart waarom de stad zich een paar kilometer landinwaarts bevindt. Tijdens de 16de eeuw leed Sóller herhaaldelijk door aanvallen van Moorse piraten uit Algerije. Af en toe wordt de naam van het dorp dan ook verklaard met de Moorse overheersing in de regio. “Sulliar” is Moors voor goud. Het goud destijds leverde een bloeiende agricultuur in sinaasappel- en citroenbomen op. Dit kenmerkende landschap maakt Sóller een speciale plek op Mallorca. Eén specifieke slag in 1561 wordt nog steeds gevierd tijdens het Moros y Cristianos Festival in mei. Hierbij is iedereen verkleed als Moor of Christen en wordt die slag opnieuw opgevoerd op de stranden van Port de Sóller. De inwoners van Sóller (de Christianos) winnen natuurlijk.

Strand van Sóller op Mallorca

Dagtrip naar Sóller

Het Plaça de sa Constitució van Sóller is het hart van de stad. Dit plein is omringd met verschillende barretjes, cafés en restaurants. Het ademt die heerlijk onbezonnen vakantiesfeer. Ook vind je hier de Santo Bartomeukerk. Santo Bartomeu is de patroonheilige van het eiland en op het einde van augustus vieren ze in veel van de dorpen zijn heiligdom. Ook zie je vanaf dit plein af en toe de Tranvía de Sóller voorbijkomen, de karakteristieke tram tussen het havengebied en het centrum.

Shoppen, eten en marktjes

Op zaterdagochtenden vindt de markt van Sóller plaats. Deze markt zorgt voor een nog levendigere atmosfeer en is een goeie plek om verse fruit en groenten of Balearische specialiteiten te kopen. Hier kun je ook wat leuke souvenirs kopen voor thuis—wanneer je die niet in andere winkeltjes kunt vinden. Het shoppen in Sóller is redelijk ingetogen, maar er is bijvoorbeeld een leuke designerwinkel met lokale kunst en handgeschilderde juwelen en dingen voor in huis waar je weleens iets leuks zou kunnen scoren. Vergeet niet een versgeperst sinaasappelsap te proberen of de Angel d’Or, een sinaasappellikeur van lokale producenten.

De musea van Sóller

Qua musea zijn er meerdere opties. Voor liefhebbers van moderne kunst is er het Can Prunera Museum of Modernism. De permanente kunstcollectie toont werken van onder andere Warhol, Kandinsky, Picasso en lokale kunstenaars. Daarnaast heeft het museum tijdelijke tentoonstellingen. Heb je geen zin om naar binnen te gaan, dan is alleen het gebouw al de moeite waard. Can Prunera Museum of Modernism is oorspronkelijk in de Art Nouveaustijl gebouwd, en recentelijk gerestaureerd. Met haar zwierige, sierlijke en frêle elementen, is dit gebouw een fraai kenmerk van deze modernistische kunststijl uit de vroege 20ste eeuw. Ook is er het Museu Balear de Ciències Naturals, het Balearisch Museum voor Natuurwetenschappen. Daarnaast vind je de Jardí Botànic, de botanische tuin. Deze tuin herbergt de vele Balearische plantensoorten, die uniek zijn voor de eilanden. Het museum en de botanische tuin zijn op loopafstand van het centrum.

Port de Sóller

Port de Sóller Mallorca

Vanaf Sóller kun je met de idyllische en alom bekende Tranvía de Sóller naar het havengebied van het centrum, Port de Sóller. De Tranvía de Sóller is een houten tram die al sinds begin van de 20ste eeuw in werking is. De tramroute brengt je door de bijzondere vallei naar het havengebied. Je zult rijden langs het agrarisch landschap aan citroen- en sinaasappelboomgaarden. Port de Sóller ligt in een kleine baai en is met haar pittoreske havengedeelte en strand een geweldige plek om te genieten van het water en uitzicht. De haven is de afgelopen jaren gemoderniseerd met een mooie strandboulevard om aan te kunnen zitten of een café te bezoeken. De Port de Sóller is ook een uitstekende plek om het water op te gaan: je kunt hier bijvoorbeeld boottochtjes maken of een kano huren, om de bijzondere kust en spectaculaire bergvallei vanuit dit perspectief te zien. Het strand van Port de Sóller is vrij smal, maar er is de mogelijkheid om strandbedden te huren en te genieten van een heerlijk wijntje bij zonsondergang.

Wandelen in de regio

Trein en brug naar Sóller

Als je langer in Sóller en haar Port de Sóller blijft, zijn er meerdere opties voor wandelingen in de regio. Het prachtig groene Tramatuntagebergte zal je daarin absoluut niet teleurstellen. Want Sóller is niet alleen bijzonder om haar cultuurgeschiedenis, maar ook door de natuur rondom het gebied. Er zijn langere routes naar de naburige dorpjes Deià en Valldemossa en ook kortere wandelroutes, naar bijvoorbeeld het havengebied van Port de Sóller. Deze is gemiddeld qua gemakkelijkheidsgraad en duurt 2,5 uur. Natuurlijk kun je ook een fiets of mountainbike huren en dezelfde routes per fiets doen, of fietstochten maken over de grotere wegen in en rondom Sóller. Met de slingerende, hellende en dalende wegen, is het gebergte een geliefde plek voor zowel mountainbikers, wielrenners als gewone fietsers. Het lokale VVV-kantoor kan je meer vertellen over de verschillende fiets- en wandelroutes die de regio te bieden heeft.