De geschiedenis van Mallorca

Mallorca vakantie

Mallorca is het feesteiland van de jongeren. Overal zijn kroegen, clubs en sports bars te vinden. Jongeren beginnen vaak de avond in de sportsbar met een biertje en een sportwedstrijd. Hier kunnen ze via een wed app weddenschappen plaatsen en daarna gaan ze door naar de club. 

Maar de mooie stranden, gezellige dorpjes en de mooie natuur zijn ook de perfect getaway voor het gezin of koppels. Mallorca heeft maar liefst 80 zandstranden met mooie rotsformaties. De mooiste plek op het eiland is waarschijnlijk Fornalutx. Een schilderachtig bergdorpje dat werd uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje. 

Mallorca is het grootste eiland uit de Balearen. Haar naam komt van de Griekse kolonisten. De Grieken richtten een tempel op voor Heracles Maliorcas. 7000 voor christus zouden de eerste mensen voet hebben gezet op het eiland. 

Over de geschiedenis van Mallorca kunnen we een heel boek vol schrijven. Het eiland voor de Spaanse kust heeft heel veel meegemaakt. We hebben hier de belangrijkste gebeurtenissen uit de het verleden. 

Invasies, invasies en invasies

Mallorca wordt 123 voor christus ontdekt door de Romeinen. Ze zetten de stad Palma op en proberen jaren te genieten van het eiland. Dit duurt echter niet lang. De Romeinen moeten continu kapers wegjagen en geven uiteindelijk op. 

Mallorca ligt in de Middellandse zee en is daardoor het perfecte doelwit geweest voor veroveraars, indringers en kolonisten. Iedereen wilden het eiland regeren door de gunstige handelspositie precies tussen de vaarroute van Europa en Afrika. 

Napoleon zorgde voor een van de grootste invasies in de geschiedenis van Mallorca. De vluchtelingen zorgden voor een crisis en sociale onrust. Het eiland werd flink onder handen genomen. Vroeger was er een breed moerasgebied in de buurt van Palma. Dit is drooggelegd en voor landbouwdoeleinden gebruikt. Ook werd er een spoorlijn gebouwd en de taal van de Catalanen kwam terug naar het eiland. 

De Spaanse burgeroorlog

Tijdens de staatsgreep in 1936 werd het eiland door rebellen bezet. Dezelfde groep nam later ook het eiland Ibiza in. Alleen Menorca wist trouw te blijven aan de Republiek. De aanwezigheid van de Italiaanse militaire werd erg groot en pas in 1939 vertrokken zij weer. 

Tientallen jaren later, aan het einde van de 19e eeuw, werd het eiland geteisterd door de druivenpest. Dit vernietigde de oogst van de druiven en wijnplantages. Dit betekende de stop op de handel met Cuba, Puerto Rico en andere kolonies. Hierdoor werd het eiland ineens een stuk armer en begonnen veel inwoner te emigreren. 

Toerisme op Mallorca

Pas in de jaren zestig zien we een grote toename van het toerisme op het eiland. Er werd volop genoten van het eten, de steden en natuurlijk het strand. De toeristen brachten miljoenen naar het eiland. De grote favoriet was natuurlijk Palma de Mallorca. 

Toeristen komen nog steeds volop op het eiland af. Je kan de Hamsgrotten bezoeken, een kijkje nemen in de prachtige Kathedraal La Seu, naar Dinosaurland gaan of alle waterdieren bekijken via een van de vele boottochten.