Toeristen kiezen massaal voor Spanje

Stranden van MallorcaAfgelopen augustus was de beste maand in het Spaanse toerisme ooit. Dat meld het ANP afgelopen maandag op basis van gepubliceerde cijfers van het ministerie van Industrie, Energie en Toerisme. In totaal bezochten 9,1 miljoen toeristen deze maand het vakantieland van de Spanjaarden. Dit is maar liefst 8,8 procent meer dan vorig jaar. Zo schreef de Telegraaf al eerder op de website.

Cijfers en bestemmingen

Van de cijfers bestond een groot gedeelte uit Nederlanders. In totaal zijn deze zomer 1,9 miljoen Nederland op vakantie geweest naar Spanje. Dit geldt niet alleen voor de maand augustus, maar voor de hele zomer. Dit is een stijging van 4,4% ten opzichte van 2013. Over de hele zomer telden de onderzoekinstanties dit jaar 45,3 miljoen vakantiegangers naar Spanje wat 7,3% meer is dan in 2013. Catalonië (Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada, Pyreneeën) is veruit het meest bezocht door toeristen. Ruim een kwart ging hier namelijk naar toe. Bijna 17 procent bezocht de eilanden in de Middellandse Zee, oftewel de Balearen waar de bestemmingen Mallorca en Ibiza een onderdeel van zijn. Tot slot ging 16,6 procent naar de Canarische eilanden en ruim 13 procent bezocht Andalusië.

Oorzaken

De geconstateerde stijgingen komen voornamelijk door het extreem goede weer in augustus deze zomer. Daarnaast zorgt de lichtelijke economische groei voor een positieve mindset bij toeristen. Deze mindset zorgt er voor dat consumenten sneller geneigd zijn geld uit te geven en het vakantiegevoel verderop te zoeken. Uit cijfers van het CBS is een sterke groei waar te nemen in de economie van het Verenigd Koningrijk, Duitsland en lichtelijk de Nederlandse economie. Daarnaast haalt Spanje ongeveer twee derde van het totaal aantal buitenlandse toeristen uit slechts drie Europese landen. Te weten: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Dit verklaard waarom de economische groei zo aan sluit bij de toename in het toerisme naar Spanje.

Toerisme Spanje

Het grootste gedeelte van het toerisme in Spanje (los van de voorgaande 9,1 miljoen) bestaat altijd nog uit Spanjaarden zelf. Na vakantieland Frankrijk is Spanje het één na grootste land in het trekken van buitenlandse toeristen per jaar. Spanje neemt ook maar liefst 7% van het wereldwijde internationale toerisme op zich. Het Spaanse toerisme kwam voornamelijk op in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Na de oorlog werd het aantal toeristen in 1954 nog maar geteld op 700.000. De jaren voorgaand aan 2014 heeft Spanje al langere tijd een sterke stijging in het toerisme laten zien. Dit blijkt uit onderzoeksrapporten van de organisatie World Tourism Trends (UNWTO).

 

Waar ben jij deze zomer naartoe op vakantie geweest?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *