Spaanse olieprotesten zetten zich voort

Vervuiling strandNadat afgelopen zomer meer dan 180.000 Europese inwoners een petitie hebben getekend tegen het boren naar olie rond de toeristische eilanden de Balearen, krijgt deze zaak nu ook internationale aandacht. Afgelopen zaterdag zijn rond de 300 Spaanse inwoners de straten van Palma de Mallorca opgegaan om te protesteren tegen het Schotse bedrijf Cairn Energy, welke achter deze acties zit. Op het naastgelegen toeristenoord Ibiza heeft zich afgelopen zaterdag hetzelfde voorgedaan. De eerdere petities zijn georganiseerd door de online activistengroep ‘Avaaz’ en in samenwerking met de Duitse milieuorganisatie ‘OceanCare’ voorgedragen aan het Spaanse ministerie van milieu.

Olie-industrie Spanje

De Spaanse minister José Manuel Soria van de industrie, toerisme en energie heeft eerder al gezegd dat Spanje het zich de luxe niet kan veroorloven om géén gebruik te maken van het boren naar olie en gas. De olie en gas in Spanje is momenteel namelijk voor 99% afkomstig van de import uit het buitenland. Naast de grootschalige economische voordelen voor het land wil Spanje minder afhankelijk zijn van de olie en gas uit het buitenland. Een andere oliegigant Respol heeft al een vergunning gekregen om naar olie te gaan boren rond de Canarische Eilanden van Spanje.

Tegenstanders

Er baten zich grote zorgen onder de tegenstanders. Indien er zich namelijk een olieramp voordoet bij de olieplatformen rond de Balearen zal dat drastische gevolgen van dien hebben, gezien de heersende winden en stromingen. De bewoners van de eilanden willen namelijk geen herhaling van de BP’s Deepwater Horizon, oftewel de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Ook Greenpeace heeft eerder al aangegeven dat het niet nodig is om naar olie te gaan boren in dit gevoelige ecologische gebied wanneer energie ook kan worden opgewekt uit duurzame of hernieuwbare bronnen. Begin deze zomer heeft Greenpeace ook al acties verricht om het boren naar olie in de wateren rond Valencia, de Canarische eilanden en de Balearen te bestrijden. De ecologische gevolgen kunnen namelijk catastrofaal zijn met een brede impact.

Het WWF (World Wide Fund for Nature) heeft opgeroepen tot een walvisreservaat rond de Canarische eilanden om de walvissoorten te beschermen. Dit gebied is namelijk de thuisbasis van een derde van de walvisachtigen op de hele planeet en Europa’s rijkste gebied wanneer het walvissen betreft. Naast de constante dreiging van olierampen is geluidsoverlast ook buitengewoon schadelijk voor het leven van dolfijnen en walvissen. Vanwege de biodiversiteit van het zeeleven in de wateren rond de Balearen, heeft UNESCO dit gebied uitgeroepen tot een wereld erfgoed. Bij een eventuele ramp zal het ook cruciaal zijn voor de stranden, oftewel voor het toerisme.

Voorstanders

Onder de inwoners is er een kleine minderheid die voor deze plannen is. Naast dat de Spaanse minister José Manuel Soria voor deze plannen is, zegt deze groep inwoners ook dat de schade aan het milieu en de stranden zich slechts in beperkte mate voordat, als deze zich überhaupt al voordoen. Daarnaast heeft Spanje de banen en welvaart nodig die hier met meekomen.

Hoe dit zich uiteindelijk uitpakt zal nog moeten blijken, maar velen denken dat het voor de oliemaatschappij Cairn Energy al te ver is om er nog uit te stappen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *